Google vernieuwt ‘vergeetrechtformulier’.

Google heeft het formulier waarmee verzoeken voor het vergeetrecht mee worden ingediend recentelijk vernieuwd. De wijziging werd half maart opgemerkt bij het indienen van een verzoek.

Verschillende Aanpassingen

Het eerste dat opvalt is de cosmetische aanpassing van de pagina. De pagina heeft een meer textueel gevoel, al met al overzichtelijker. De optie “ik treed op namens…” is uitgesplitst in verschillende mogelijkheden en het is duidelijker gemaakt hoe er verschillende documenten voor identiteits–identificatie kunnen worden toegevoegd.

Bij de “reden voor verwijdering” is de aanpassing helaas alleen cosmetisch. De ruimte voor motivatie van het verzoek is niet uitgebreid. Dit is een doorn in het oog van velen, omdat de motivatie vaak dusdanig ingekort moest worden dat belangrijke elementen verloren gingen. De huidige limiet is 1000 tekens.

Mail

Ook in de mails die ontvangen voor naar aanleiding van het indienen van het formulier zijn enkele wijzigingen aangebracht. In de onderwerp-regel staat nu “Euro DP Notice Web Form Submission”. Waar “Euro DP” voor staat is niet meteen duidelijk, een zoekopdracht, in Google, naar “Euro DP” (nsfw) geeft met zekerheid NIET het antwoord.
In de inhoud van de mails is ook een aanpassing gemaakt, zo is het iets duidelijker geworden wat gedaan kan worden wanneer Google het verzoek afwijst (de gang naar “de instantie voor gegevensbescherming in uw land”). Ze hadden dit natuurlijk ook gewoon de Autoriteit Persoonsgegevens kunnen noemen, wel zo duidelijk.

Pagina nog steeds niet vindbaar

Problematisch blijft dat het formulier niet in Google vindbaar is. De ironie hiervan zou grappig te noemen zijn als het niet zo treurig was geweest. Het blijft voor particulieren dus echt zoeken naar een website waar een directe link (hallo!) te vinden is. Het is vanzelfsprekend dat dit geen vergissing is, maar een bewuste actie van Google. Hoewel het te begrijpen is dat zij geen belang hebben bij extra verzoeken, is de situatie nu eenmaal zo dat deze verantwoordelijkheid momenteel bij hen ligt en zij hier zo goed mogelijk vorm aan moeten geven.