Het bericht dat webmasters ontvangen na blokkering van een pagina in de zoekresultaten

Wanneer er door Google een pagina in haar zoekresultaten wordt geblokkeerd, dan ontvangt de webmaster van de geblokkeerde pagina hiervan een melding.

De meldingen zoals wij die in handen hebben geven nadrukkelijk NIET aan om welke pagina’s en/of welke zoektermen het gaat. Hoewel Google in algemeenheden spreekt is uit de melding zelf toch als niks af te leiden, de toelichting is overbodig. Wellicht dat de toelichting uit een vroegere tijd komt, toen webmasters nog wél precies te zien kregen welke pagina’s geblokkeerd werden.

Opvallend is verder dat Google zelf spreekt over een ‘kennisgeving van verwijdering uit Google Zoeken wegens Europese gegevensbescherming’ terwijl de zoekresultaten slechts onderdrukt worden voor een zeer beperkt aantal zoektermen, zoals Google zelf ook stelt in de toelichting.

Tot slot is er de mogelijkheid voor de webmaster om aanvullende informatie over de geblokkeerde pagina te verschaffen. Zolang het echter niet duidelijk is voor de webmaster welke pagina geblokkeerd wordt, zal deze mogelijkheid weinig gebruikt worden.

Hieronder nog eens de volledige tekst van de melding

Op basis van een verzoek op grond van wetgeving inzake gegevensbescherming in Europa mag Google een of meer pagina’s van uw site niet meer weergeven in resultaten van Google Zoeken. Dit is alleen van invloed op reacties voor bepaalde zoekopdrachten naar namen of andere persoonlijke aanduidingen die mogelijk worden weergegeven op uw pagina’s. Dit betreft alleen resultaten op Europese versies van Google. U hoeft verder niets te doen.

Wat u moet weten:
Deze pagina’s zijn niet volledig geblokkeerd in onze zoekresultaten
Ze zijn alleen geblokkeerd voor bepaalde zoekopdrachten naar namen op Europese versies van Google Zoeken. Deze pagina’s worden nog steeds weergegeven voor andere zoekopdrachten.
We maken niet openbaar op welke zoekopdrachten dit van toepassing is.
In veel gevallen zijn de betreffende zoekopdrachten niet gerelateerd aan de naam van een persoon die prominent op de pagina wordt vermeld.
De naam wordt bijvoorbeeld alleen weergegeven in een gedeelte met reacties.

U kunt contact met ons opnemen als u meer informatie heeft
Als u aanvullende informatie heeft over de inhoud van een pagina waarvoor de blokkering volgens u ongedaan moet worden gemaakt, kunt u Google hiervan op de hoogte stellen. Houd er rekening mee dat hoewel we alle verzoeken lezen, we niet altijd persoonlijk reageren. Alleen de geregistreerde site-eigenaar heeft toegang tot dit formulier.
Google op de hoogte