Google verliest vergeetrecht-zaak van Britse zakenman

In Londen is een zakenman bij het Britse Hooggerechtshof erin geslaagd om Google zoekresultaten te laten verwijderen. De zoekresultaten betroffen links naar artikelen van diverse media, die over een verouderde veroordeling van de zakenman gaan. Volgens de rechter waren de resultaten niet meer relevant voor Google-gebruikers.

Oordeel van rechter

De zakenman werd meer dan tien jaar geleden veroordeeld tot een celstraf van zes maanden voor het onrechtmatig onderscheppen van communicatieverkeer. Toen Google weigerde de zoekresultaten weg te halen, stapte de man naar de rechter. Deze oordeelde dat de man spijt had betuigd en dat de inhoud van de artikelen over de veroordeling inmiddels verouderd en daardoor irrelevant was. Het was niet langer noodzakelijk om de informatie beschikbaar te stellen voor publiek. Tegelijkertijd wees de rechter het verzoek van een andere zakenman, die ook verwijdering van zoekresultaten over zijn veroordeling eiste, af. In dit geval ging de veroordeling over het afleggen van valse verklaringen, waarvoor hij eind jaren ‘90 vier jaar celstraf kreeg. De rechter stelde dat de man na het uitzitten van zijn straf geen berouw had getoond en nog steeds mensen misleidde. Beide zakenmannen dienden een verzoek in voor een schadevergoeding dat in beide gevallen werd afgewezen.

Google blijft recht van toegang tot informatie verdedigen

Google werd verplicht elf links naar artikelen over de verouderde veroordeling van de eerstgenoemde zakenman weg te halen uit de zoekresultaten voor zijn naam. Het bedrijf liet weten dat haar team er hard aan werkt om aan het vergeetrecht te voldoen, maar er ook alert op blijft dat ze geen zoekresultaten weghaalt die van openbaar belang zijn. ‘’We zullen het recht van toegang tot rechtmatige informatie verdedigen,’’ aldus Google.

Strengere privacyregels

Per 25 mei 2018 zal de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ingaan, hiermee vervalt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). De AVG bevat strenge regels omtrent privacy binnen de Europese Unie, waar alle bedrijven, organisaties en zelfstandigen die persoonsgegevens verwerken aan moeten voldoen. Onder de AVG moeten verwerkers van persoonsgegevens kunnen bewijzen wat er opgeslagen wordt, of er toestemming voor de verwerking en opslag is en dat de beveiliging juist geregeld is. Bedrijven die zich niet aan de nieuwe regels houden, kunnen boetes opgelegd krijgen.