Hoe het niet moet: man opgepakt na vervalsen rechtbankuitspraken

In New York is een man opgepakt nadat hij met gefotoshopte rechtbank uitspraken probeerde negatieve berichten over hem en zijn bedrijf in Google te blokkeren.

Oorspronkelijk wel gelijk gekregen

De man kreeg een aantal jaren gelden, in 2012, van de rechtbank oorspronkelijk wel een ‘injunction’ waarmee een groot aantal negatieve recensies over zijn bedrijf (The Natural Sapphire Company, een juwelier in Midtown Manhattan) uit de zoekmachine verwijderd werden. Toen de man jaren later met meer onwelgevallige berichten geconfronteerd werd besloot hij een kortere route te nemen. Hij vroeg een medewerker simpelweg om de originele uitspraak te photoshoppen zodat er nog een 11-tal negatieve berichten verwijderd konden worden uit de zoekmachine. Google nam de vervalste uitspraken over en blokkeerde de url’s.

Hoewel dit natuurlijk volledig tegen de wet is, is de frustratie van de man wel te begrijpen. Bij een juridische procedure had hij in dit geval waarschijnlijk weer gelijk gekregen, dit had echter wel veel tijd gekost en niet minder belangrijk, heel veel geld. Doordat voor bedrijven de enige manier naar verwijdering de juridische route langs de rechtbank is, komen de kosten al gauw boven de €10,000 uit. In dit geval kostte het de man in eerste instantie ruim $30,000 en 2 jaar procederen voor de eerste blokkeringen; je zou bijna begrijpen waarom hij voor de kortere, illegale, route koos.

Volledige bericht, Engelstalig